AIONI Architektura

Dom w zabudowie bliźniaczej czterolokalowy w Zaściankach II

szerokość: 17.00, długość: 16.78
minimalne wymiary działki: 25.00 x 24.78
wysokość do okapu: 5.73 wysokość do kalenicy: 8.70
kąt nachylenia dachu: 15-24 stopnie
powierzchnia zabudowy: 252.00
powierzchnia użytkowa: 2 x 94.12 + 2 x 96.12

Ten nowoczesny, dwupiętrowy budynek o klasycznej byrle mieści w sobie cztery mieszkania.

Architekturę zabudowy urozmaicono licznymi wcięciami i wykuszami. Wejścia do budynku oraz wyjścia od strony ogrodu umieszczone zostały w ciekawie zaprojektowanych podcieniach.

Fragmenty elewacji wykończone jasnoszarym tynkiem z boniowaniem oraz niski dach z szerokimi okapami nadają architekturze ponadczasowej elegancji.

W każdym z czterech mieszkań na parterze znajduje się strefa dzienna, dostępna wszystkim domownikom i odwiedzającym gościom. Ta część mieszkania ma charakter otwarty. Salon, kuchnia i jadalnia płynnie łączą się ze sobą, a duże, przeszklone wyjście na taras zapewnia możliwość otwarcia tej przestrzeni na ogród, co z pewnością znajdzie zastosowanie w ciepłe, letnie dni.

Piętro w każdym mieszkaniu jest wykorzystane w całości na potrzeby domowników – tu znajdują się sypialnie, garderoby oraz łazienka, przeznaczone wyłącznie na potrzeby mieszkańców.

szerokość: 19.00, długość: 13.43
minimalne wymiary działki: 27.00 x 21.43
wysokość do okapu: 4.70, wysokość do kalenicy: 9.11
wysokość ściany kolankowej: 1.40
kąt nachylenia dachu: 40 stopnie
powierzchnia zabudowy: 211.17
powierzchnia użytkowa: 2 x 151.3

Czarujący dom, który w każdym z dwóch segmentów mieści cztery sypialnie, otwartą kuchnię, jadalnię i salon. Dzięki dużym przeszkleniom oraz zadaszonym tarasom w pełni wykorzystuje otaczającą przyrodę, wzbogacając architekturę w dużą ilość naturalnego światła wewnątrz budynku i możliwość codziennego relaksu z widokiem na ogród.

Klasyczna bryła nabrała graficznego charakteru dzięki zastosowaniu szalówki w naturalnym kolorze drewna oraz grafitowego tynku i boniowania. Charakteru budynkowi dodają też ciemna stolarka okienna oraz dach.

Każdy segment posiada jednostanowiskowy garaż oraz użytkowe poddasze przeznaczone w całości na strefę nocną. Strefa nocna/prywatna obejmuje pokoje domowników wraz z garderobami oraz dużą łazienkę.

Na parterze, oprócz pomieszczeń pomocniczych, garażu oraz toalety, znajdziemy otwartą strefę dzienną, obejmującą ww. salon, kuchnię i jadalnię.

szerokość: 14.00 – 15.50, długość: 12.04
minimalne wymiary działki: 22.00-23.50 x 20.04
wysokość do okapu: 4.48 wysokość do kalenicy: 9.32
kąt nachylenia dachu: 40 stopni
wysokość ścianki kolankowej: 1.48
powierzchnia zabudowy: 166.00
powierzchnia użytkowa: 2 x 118.88

Bliźniak w Grabówce charakteryzuje czysta, ponadczasowa forma budynku. Architektura bryły jest bezpośrednim wynikiem zachowania funkcjonalności domu jako priorytetu, bez poświęcania jego wyglądu. Ta dwoistość projektu odróżnia go od tradycyjnej architektury modernistycznej, która koncentruje się przede wszystkim na funkcjonalności.

Elewacje domu są proste, pozbawione rozpraszających ozdób, ale interesujące dla oka poprzez dodanie fragmentów wykończonych drewnianą szalówką w kolorze orzecha oraz grafitowego boniowania, wykuszy i podcieni. Cały efekt dopełnia grafitowa stolarka okienna oraz dach.

Wnętrze domu również odzwierciedla główną ideę projektu: dążenie do prostoty, funkcjonalności i wygody. Wejście do domu zostało częściowo zadaszone poprzez zlokalizowany na elewacji frontowej podcień. Wygodny wiatrołap posiada bezpośrednie przejście do garażu.

Strefa dzienna to jasna, otwarta przestrzeń, składająca się z salonu, jadalni i kuchni, z której możemy dostać się do zewnętrznej strefy wypoczynkowej z tyłu domu.

Na poddaszu znajdują się sypialnie mieszkańców oraz łazienka.

szerokość: 15.00, długość: 13.16
minimalne wymiary działki: 21.00 x 21.16
wysokość do okapu: 4.70 wysokość do kalenicy: 9.81
kąt nachylenia dachu: 40 stopni
Wysokość ścianki kolankowej: 1.47
powierzchnia zabudowy: 177.00
powierzchnia użytkowa: 2 x 133.80

Inspiracją towarzyszącą nam podczas projektowania budynku był motyw przewodni architektury skandynawskiej: minimalistyczny i uproszczony design, ale nie tylko...
Architektura skandynawska wykorzystuje elementy wzornicze, takie, jak: połączenie architektury z otaczającym środowiskiem, wykorzystywanie drewna i naturalnych materiałów, naturalne światło, czyste linie, neutralne kolory. To wszystko staraliśmy się ująć myśląc o bryle i rozkładzie wnętrza domu w Nowodworcach.

Czystą formę budnku ociepla sosnowa szalówka oraz "wyrzeźbione" z bryły budynku zadaszenia, dzięki którym mieszkańcy mają zapewnione przytulne wejście do domu oraz taras od strony ogrodu.

Duże przeszklenia zapewniają możliwość wnikania światła do wnętrza domu, a dodatkowo doskonale komponują się z otoczeniem posesji, zapewniając mieszkańcom wgląd w każdy fragment otaczającej działki.

To, co widzimy na zewnątrz, jest bardzo podobne do tego, co zobaczymy w środku budynku: funkcjonalne i wygodne wnętrze złożone z prostych w kształcie pomieszczeń. Strefa nocna, znajdująca się w całości na piętrze, mieści sypialnie mieszkańców wraz z garderobami i łazienką.

Strefa dzienna zajmuje cały parter. Salon, jadalnia i kuchnia stanowią jedną otwartą przestrzeń sprzyjającą życiu rodzinnemu. Dodatkowo znajdują się tutaj niezbędne pomieszczenia pomocnicze, toaleta oraz wygodne przejście z wiatrołapu do garażu.

Klientom zależało na ponadczasowym domu, którego wnętrze i zewnętrze odzwierciedlałoby uwielbianą przez nich minimalistyczną estetykę. Ważny był dla nich również duży zadaszony taras, ponieważ w Polsce albo pada deszcz, albo siedzisz w jasnym słońcu, a oni nie lubią żadnego z nich. Naszym zadaniem było więc poszukiwanie projektu otwartego i praktycznego wnętrza, zapewniającego jednocześnie interesującą, nowoczesną bryłę, która dobrze osadziłaby się w otoczeniu działki.

Rezultatem była architektura złożona z prostych, nakładających się na siebie brył geometrycznych, której kształt i detale sprzyjają relacji z otaczającą naturą. Budynek jest bardzo minimalistyczny, lecz jego forma zapewniła mieszkańcom przytulną, zadaszoną strefę wejściową, duży, zadaszony taras z tyłu budynku oraz otwarcie wnętrza na otaczająca naturę poprzez szerokie przeszklenia obecne w każdym pomieszczeniu. Z każdego miejsca w domu mieszkańcy mogą obserwować zmieniający się wraz z porami roku krajobraz, a to jest widok, który nigdy nie jest nudny.

Wykończenie elewacji szarą cegłą oraz szalówką drewnianą nie tylko ociepla bryłę budynku, lecz także mocniej wyodrębnia poszczególne bryły, z których składa się cała architektura domu.

Projekt uwzględnił również praktyczny podział stref budynku. Strefa nocna składająca się z sypialni mieszkańców wraz z łazienkami i garderobami znajduje się w całości na piętrze.

Parter mieści strefę dzienną uwzględniającą: salon, kuchnię i jadalnię, wraz z pomieszczeniami pomocniczymi (spiżarnia, toaleta, pomieszczenia godpodarcze) oraz garaż (mieszczący dwa samochody).

Od momentu wejścia do domu można poczuć przyjemną atmosferę stworzoną dzięki otwartemu planowi budynku. Po przejściu przez wiatrołap zostaje się niejako „wyciągniętym” na zewnątrz, gdyż zadaszony taras z tyłu budynku widoczny przez szerokie przeszklenia jest pełnowartościowym pomieszczeniem zewnętrznym i pozwala na płynne połączenie wnętrza z naturą otaczającą dom.

Projekt domu prywatnego przy ul. Koszykowej 21 w Białymstoku znalazł się w pierwszej dziesiątce prestiżowego konkursu architektonicznego AEDIFICIUM, kórego głównym celem jest wskazanie i nagrodzenie najlepszych realizacji architektonicznych na terenie województwa podlaskiego.

Lokalizacja: Białystok, ul. Koszykowa 21
Inwestor: Prywatny
Autor projektu: Kiciński Krzysztof
Współpraca: Brajczewski Robert, Karolina Czochańska
Wykonawca: brak informacji

Budynek został zaprojektowany dla czteroosobowej rodziny w historycznej dzielnicy Białegostoku – Bojary.
Front stanowi bryła nawiązująca do drewnianej zabudowy Bojar.

Prosta forma z dachem dwuspadowym oraz lukarną w centralnej części dachu.

Część ogrodowa to kompromis pomiędzy zabudową historyczną i współczesną. Znajduje się tutaj duży salon z wysoką przestrzenią oraz oranżeria będąca „przedłużeniem budynku”. Pomiędzy salonem, a oranżerią zaprojektowany został dwustronny kominek łączący część historyczną ze współczesną. Jest on jednocześnie centralną częścią domu.

Duże przeszklenia otwierają budynek na przestrzeń ogrodową, a tym samym zacierają granicę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem. Duży taras jest doskonałym miejscem odpoczynku dostępnym zarówno z salonu jak i głównej sypialni.

Garaż wyraźnie kontrastuje z częścią mieszkalną. Prosta forma z dachem płaskim podkreśla swoją odmienną funkcję, nieznaną dla ówczesnych Bojar. Niski budynek, odsunięty na skraj działki podkreśla główną (mieszkalną) bryłę budynku wystopniowując i hierarchizując całe założenie architektoniczne.

Ściany historyzującej części mieszkalnej wykończone zostały deskami cedrowymi ułożonymi na wzór starobojarski. Dach oraz obróbki wykonano z miedzi. Odnajdziemy tutaj także detale wykonane w stylu starobojarskim tj. balustrady, wsporniki daszku nad wejściem itp.

Część „współczesna” to głównie szkło i aluminium ujęte w ramy wykonane z ręcznie formowanej cegły. Cegła na elewacji ma nawiązywać do sąsiedniego domu, który to niegdyś także posiadał ceglaną elewację. Dodatki stanowią proste, zdecydowane współczesne formy nadane przez aluminiową konstrukcję oranżerii oraz żaluzje.

szerokość: 14.50, długość: 12.90
minimalne wymiary działki: 20.50-22.50 x 20.90
wysokość do attyki: 6.63
kąt nachylenia dachu: 2 stopnie
powierzchnia zabudowy: 177.54
powierzchnia użytkowa: 2 x 141.71

Zaprojektowany w Grabówce, niedaleko Białegostoku, piętrowy dom w zabudowie bliźniaczej posiada nowoczesną bryłę, charakteryzującą się prostą linią i oszczędnymi detalami. Zastosowanie drewnianej szalówki wspaniale ociepla i wzbogaca elewację. Dzięki oszczędności formy, budynek z łatwością wspasowałby się zarówno w miejski, jaki i bardziej swojski klimat otoczenia.

Jeden segment budynku z łatwością pomieści pięcioosobową rodzinę. Plan segmentu ma wyrażny podział na część gospodarczą, dzienną i nocną.
jednostanowiskowego garażu możemy dostać się do przestronnego wiatrołapu, a stamtąd do zajmującej cały parter strefy dziennej. Strefa dzienna składa się z: łazienki, półotwartej kuchni, jadalni oraz salonu. Salon szerokimi przeszkleniami otwiera się na część ogrodową za domem i posiada możliwość zamontowania kominka.
Znajdująca się na piętrze strefa nocna składa się z czterech wygodnych pokoi i dużej łazienki.

Wszystkie niezbędne informacje dotyczące projektu znaleźć można w materiałach zamieszczonych poniżej.

Projekt domu jednorodzinnego w Białymstoku stanowi idealne połączenie funkcjonalności i nowoczesnego, ponadczasowego wyglądu. Prosty, dwuspadowy dach oraz jasny kolor elewacji wzbogacony drewnianymi detalami i mocnymi akcentami kolorystycznymi podkreślają nowoczesny rys budynku. Cechą charakterystyczną projektu są duże przeszklenia, szczególnie w salonie, dzięki czemu wnętrza są przestronniejsze i doskonale doświetlone.

Obiekt zaprojektowano na niewielką, miejską działkę.

Wygodne i ekonomiczne wnętrze ma zapewnić komfort pięcioosobowej rodzinie.
Na parterze budynku znajduje się jednostanowiskowy garaż, kotłownia, wiatrołap, łazienka z prysznicem oraz przestronna strefa dzienna stanowiąca połączenie salonu, kuchni i jadalni. Maksymalnie wykorzystano powierzchnię użytkową położoną pod schodami prowadzącymi na poddasze, dzieląc ją pomiędzy łazienkę (prysznic) a kotłownię.

Na poddaszu znajdują się cztery wygodne pokoje mieszkalne z wydzielonymi miejscami na szafy oraz łazienka.

Przykładowe wnętrza

Dom w Jurowcach jest małym, nowoczesnym domkiemprostej, uniwersalnej bryle, przykrytej dachem wielospadowym.

Przy niewielkiej powierzchni użytkowej zawiera on pełen program pomieszczeń, odpowiadający na zróżnicowane potrzeby inwestorów.

Otwarta i nowocześnie zaaranżowana strefa dzienna obejmuje kuchnię oddzieloną od salonu ścianą kominkową oraz jadalnię położoną w niszy. Z salonu możemy dostać się na taras za domem.
Na parterze znajduje się również dodatkowy pokój, który może pełnić funkcję sypialni dla gości lub gabinetu, jednostanowiskowy garaż, łazienkakotłownia.

Hol na poddaszu ma formę antresoli otwartej na przestrzeń salonu na parterze.
Z holu dostępne są trzy sypialnie oraz duża, przestronna łazienka. Sypialnia małżeńska ma ponadto wyjście na balkon.

Dom jest wartą uwagi propozycją dla osób poszukujących budynku o uniwersalnej w formie, doskonale wpisującej się w rodzimy krajobraz.

Wszystkie niezbędne informacje dotyczące projektu znaleźć można w karcie zamieszczonej poniżej.

Otwarty, nowoczesny dom jednorodzinny w Białej Podlaskiej zaprojektowany został dla czteroosobowej rodziny.

Budynek jest parterowy, aby w pełni wykorzystać relacje z otoczeniem. Pomagają w tym duże okna położone od strony południowo-zachodniej, poprzez które do wnętrza wpadać będzie dużo naturalnego światła.

Istotne znaczenie ma też organizacja przestrzeni wokół domu. Wykorzystując naturalny spadek terenu zaprojektowano tarasy położone na różnych poziomach. Uatrakcyjniono ogród stosując ozdobne murkidonice oraz przewidziano miejsce na basen zewnętrzny.

Inwestorom zależało na przestronnym wnętrzu. Pomieszczenia są wysokie, duże i otwarte.
Sypialnia małżeńska ma swój prywatny taras, obszerną garderobęłazienkę. W łazience centralnie ustawiona wanna oraz prysznictoaleta położone w osobnych komorach tworzą interesującą, nowoczesną aranżację przestrzeni.

Część dzienna, obejmująca kuchnię, jadalnię i salon, ma modny, liniowy układ, zakończony ścianą kominkową. Salon i gabinet położone są dwa stopnie niżej od reszty domu.

Niski, kopertowy dach z długimi okapami przykrywa główną bryłę domu, położone dookoła niego tarasy, a także część budynku mieszczącą pomieszczenie gospodarcze i garaż przeznaczony na dwa samochody.

Stylowe elewacje budynku budowane są przez kombinację jasnoszarej cegły, czarnej blachy oraz deskę elewacyjną w naturalnym, jasnym kolorze drewna.

Visualization preview/Wstępne wizualizacje

Kontakt

Potrzebujesz informacji na temat naszych usług lub chcesz porozmawiać o swoim projekcie – skontaktuj się z nami.
Architekt Białystok:
Tel: (85) 307 60 70
Tel: (+48) 504 178 862
Mail: kicinski@aioni.pl
Adres:
ul. Gen. Gustawa Orlicz-Dreszera 3/3
15-797 Białystok, Polska
AIONI Architektura: architekt wnętrz Białystok, architekt Suwałki, architekt Bydgoszcz
YouTube
©AIONI. All Rights Reserved.